Tarvitseeko sairauden oireet aina diagnoosin?

Luin tutkimuksesta, jossa piirroshahmo Nalle-Puhille ja Nasulle on diagnosoitu mielenterveyshäiriö. Nasulla on ahdistuneisuushäiriö ja Nalle- Puhilla ADHD. Myös muita piirroshahmoja on on ollut mukana tutkimuksessa.

Nykyään on muoti-ilmiö tehdä itse diagnooseja googlen avulla, diagnosoida julkkiksia, tuttavia ja marssia valmiin diagnoosin kanssa vastaanotolle. Tiedän, mikä minua vaivaa.

Muistuttaisin kuitenkin, ettei diagnoosien tekeminen, sairauksien hoito ole koskaan niin suoraviivaista ja selkeää. Vaikka käypähoitosuositusten mukaan asiakasta hoidetaan, matkalla vaikuttaa, sairaudesta riippuen, asiakkaan muut lääkitykset tai sairaudet, geenit, eletty elämä, ajatusprosessit jne jne.

Omahoidolla on sairauksien hoidossa roolinsa, vaikka sairaus on diagnosoitu. Se ei tarkoita, että vaikka naapurilla on pahimmat mahdolliset oireet, ne tulee sinullekin. Elämänlaatuun pystyt vaikuttaa jo pelkästään omalla asenteella, mutta myös riittävällä palautumisella, ravitsemuksella ja liikunnalla.

Mistä apua oireisiin

Stressi ja huoli itsessään sairastuttaa ja sairastumisen pelko. Siksi näistä on hyvä jutella jonkun alan asiantuntijan kanssa. Miettiä yhdessä, kuinka olisi järkevää edetä, jotta ennaltaehkäistään lisäongelmien syntymistä. Usein jo se, että toinen aidosti ymmärtää ja kuuntelee, helpottaa.

Ammattilainen kartoittaa kokonaistilanteesi ja auttaa asettamaan sopivia tavoitteita, jolla haasteisestakin elämäntilanteesta päästään eteenpäin.

Riittävä uni ja palautuminen, terveellinen ravitsemus, mielekäs liikunta, merkityksellinen arki ja voimavaroja antavat ihmissuhteet on suuressa roolissa kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa.

Aina löytyy yksilöllisiä ratkaisuja arkeen, joita on kyllin helppo toteuttaa, jotta niistä tulee tapa. Mutta elämän tuomissa myllerryksissä se saattaa olla yksin jopa mahdotonta, kun mielikin tekee omia tepposiaan ja muutetaan liikaa kerralla: Liikuntaa entisen nollan sijaan 5 kertaa viikossa, ateriarytmit kohdilleen ja sitten parin viikon kuluttua viimeistään kaikki romahtaa, kun joka paikka on kipeä ja kroppa ei palaudu. Pysyvän muutoksen kannalta voisit sen sijaan valita 2 olennaisinta muutosten kohdetta, jotka juuri nyt vaikuttaa eniten terveyteesi. Esimerkiksi syö 4 tunnin välein ja mene ajoissa nukkumaan. Vasta kun nämä muutaman viikon kuluessa alkaa sujua rutiinilla, otetaan uusi muutoksen alle.

Nalle- Puhillekin hunajan lisäksi voidaan löytää mielekkäitä monipuolisia ruokia, jotta verensokeri ei seilaa ylös ja alas, jos syö monta purkillista hunajaa päivässä. Ja puolenhehtaarin metsästä löytyy varmasti monta mieluista reittiä, jossa askeleita kertyy Nasun kanssa jutellessa kuin huomaamatta. Unikin tulee kuin itsestään, kun saa raitista ilmaa. Liikunta rauhoittaa ja tuottaa mielihyvähormoneja.

”Nalle Puh ja Nasu istuivat ison puun alla.

– Ajatteles, jos puu kaatuisi, kun me olemme sen alla! Nasu virkkoi.

Nalle Puh oli pitkään hiljaa ja mietti asiaa, kunnes vastasi:

– Ajatteles, jos ei kaadu.”

🌟 Älä murehdi tulevasta. Pysähdy tähän hetkeen: Mikä on totta nyt ja mihin voimavarasi riittävät tällä hetkellä. Uskalla pyytää apua.

♥️Janika

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uutiskirje

Liity maksuttomalle uutiskirjelistalle ja saat terveystietoa sähköpostiisi.

Viimeisin

Voisimmeko auttaa?
Jätä meille yhteydenottopyyntö, niin soitamme sinulle pian.

Maksuton konsultaatio

Jätä yhteystietosi ja olemme sinuun pian yhteydessä maksuttoman konsultaatioajan sopimiseksi.

Oman elämäsi staraksi?