Miten saada terveydenhuollosta saadut ohjeet omaan arkeen?

Oletko joskus saanut terveydenhuollosta (esim. fysioterapeutilta, ravitsemusterapeutilta, lääkäriltä, hoitajalta) ohjeita terveytesi edistämiseksi, jotka ovat pyhästä pyrkimyksestä huolimatta jääneet toteutuksen sijaan aikomukseksi? 

Et ole ainoa! 

Olet ehkä syyttänyt itseäsi saamattomuudesta.

Elä syytä enää. Yleensä vika on ohjeessa, eikä suinkaan sinussa.  

Nykyään on onneksi havahduttu myös terveydenhuollossa siihen, kuinka tärkeää on valmennuksellinen ote asiakasohjauksessa, jotta annetut ohjeet tulisi käytäntöön. Mutta tehtävää riittää vielä, jotta asian merkitys todella ymmärretään. 

Tässä pari käytännön esimerkkiä, mitä tarkoittaa valmennuksellinen ote ja sen puute. (Lupa jakamiseen saatu) 

Asiakasesimerkki 1: Ohjeet käytäntöön omaan arkeen

Puolisollani on ollut haastetta polven kanssa. Hän kävi ortopedin vastaanotolla, joka ohjasi hänet fysioterapiaan.

Puolisoni tuli sieltä lappusen kanssa, jossa oli liikkeitä kaksi A4 sivullista. Ohjeeksi oli annettu: “voit tehdä näitä vaikka päivittäin ja 3kk kuluttua kontrolli, onko polven lukko-oire ja alta pettäminen helpottanut.” 

Mitä luulette, tekikö puolisoni harjoitteita? Oikein arvattu, ei tehnyt. Eikä vaiva tietenkään helpottanut. Puolisoni perui kontrolliajan. 

Terveydenhuollossa usein kiireestäkin johtuen ei ole aikaa pysähtyä ajattelemaan, voisiko ohjeita antaa asiakaslähtöisemmin.

Jos liikkeet olisi tässä tapauksessa jaettu esim. kahteen osaan ja ohjattu tekemään kumpikin treeni kahdesti viikossa. Sovittu asiakkaan kanssa yhdessä, mitkä päivät voisivat olla treenipäiviä. Ja mietitty voisiko ne yhdistää johonkin jo olemassa olevaan tapaan, jolloin ne tulisi helpommin tehtyä. 

Esim. päivällisen jälkeen Treeni 1 maanantaina ja torstaina, Treeni 2 tiistaina ja lauantaina. 

Ja jos fysioterapeutti olisi vielä soittanut esimerkiksi 2viikon kuluttua. Kysynyt, miten on lähtenyt menemään, ja tarviiko ohjelmissa muuttaa jotain.

Uskon, että tällä suunnitelmalla liikkeet olisi tullut tehtyä. Puoliso vahvistaa asian. 

Vaikka terveydenhuollossa kärsitään resurssipulasta, ei kaikkea voi laittaa sen piikkiin. Tärkeintä on, että annettuja ohjeita on mahdollisimman vähän ja ne sopeutetaan asiakkaan arkeen. 

On parempi, että asiakas tekee edes yhden pienen teon säännöllisesti, kuin ei mitään! 

Asiakasesimerkki 2: Kolesteroliohjeet omaan arkeen

Asiakas soittaa laboratoriovastauksia terveydenhuollosta.

Asiakas: “Kysyisin kolesterolikokeideni tuloksia.”

Hoitaja: “Kokonaiskolesterolisi on kyllä vähän turhan korkea.”

A: “Mitä mun pitää nyt sitten tehdä?”

H: “Syö terveellisemmin ja liiku enemmän. Kontrolloidaan kokeet muutaman kuukauden kuluttua ja katsotaan pitääkö aloittaa lääkitys.”

Asiakas lopettaa puhelun ja jää miettimään, mitä tarkoittaa elintavat, jotka vaikuttavat kolesteroleihin. Hän ei haluaisi enää yhtään pilleriä lisää.

Entisessä työssämme perusterveydenhuollossa tällaiset puhelut oli tavallisia. Puhelimessa annettiin yleismalkaisia ohjeita, kun muuhun ei kertakaikkiaan ollut aikaa.

Vaikka antaisi hieman tarkempiakin ohjeita, kuten paranna rasvan laatua ja lisää kuitupitoisten ruokien käyttöä, kertooko tämä kuitenkaan riittävästi?

Meille hakeutuu usein asiakkaita, jotka ovat käyneet esim lääkärin, fysioterapeutin, sydänhoitajan, diabeteshoitajan, ravitsemusterapeutin jne vastaanotolla, mutta ohjeiden käytäntöön saattaminen on jäänyt vaiheeseen. 

Osa asiakkaistamme tulee toki myös em. ammattiryhmien ohjaamana, tämä on hienoa! 

Ja mielestäni valmennusta ja terveydenhuoltoa pitäisi ehdottomasti sekoittaa enemmän keskenään. 

Ei ole mitään merkitystä, kuinka paljon minä tai asiakas tiedetään teorian tasolla, jos niitä juttuja ei saada käytäntöön. 

Oli aiheena sitten, kipu, ylipaino, kolesterolit, verensokerit tai verenpaineet, kaikki vaativat muutosta tapoihin eli elämäntapamuutosta. Pienin, sopivin askelin. Valmennuksellista työskentelyä siis!

Oli tavoitteesi sitten saada kipuja hallintaan sopivalla liikumisella, kohentaa kolesteroleja, parantaa verensokeritasapainoa, saada verenpainetta alaspäin, parantaa syömisen hallintaa, muuttaa elintapoja tai varmistaa että syöt riittävästi aktiiviliikkujana, niin me autamme! Voit tutustua palveluun täältä ja jättää yhteystietosi.

Heräsikö sinulla ajatuksia asiaan liittyen? Kommentoi ihmeessä, joko tähän tai YV. 

Kirjoittaja on Sairaanhoitaja/Ravintovalmentaja ja suorituskykyvalmentaja, jonka intohimona on löytää asiakkaille mieluisia tapoja syödä terveellisesti ja liikkua ilolla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uutiskirje

Liity maksuttomalle uutiskirjelistalle ja saat terveystietoa sähköpostiisi.

Viimeisin

Voisimmeko auttaa?
Jätä meille yhteydenottopyyntö, niin soitamme sinulle pian.

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä viimeistään seuraavana arkipäivänä. Jos asiasi on kiireellinen, ota yhteys suoraan puhelimitse.