Lähes puolella miljoonalla suomalaisella on tyypin 2 diabetes – osalla tietämättään. Paastosokerin eli aamulla ennen syömistä mitatun verensokerin raja-arvo diabetesdiagnoosille on 7,0. Arvojen 6,0 – 7,0 välistä tilaa kutsutaan toisinaan termillä esidiabetes; se tarkoittaa, että normaali sokeriaineenvaihdunta on häiriintynyt ja verensokeri on koholla. Silloin ihminen on vahvasti matkalla kohti hoitoa vaativaa sairautta, jos mitään ei tehdä.
Samalla se on otollinen aika kääntää kelkka ja esidiabetes takaisin kohti normaaleja verensokeriarvoja. Terveelliset elintavat ovat keskeisin asia esidiabeteksen hoidossa ja diabeteksen ennaltaehkäisyssä. Elämäntapamuutoskin on yleensä miellyttävämpi matka kuin mitä ihminen ennakkoon ajattelee.
Diabetes on riski jokaiselle
Riski sairastua tyypin 2 diabetekseen voi olla kohonnut perinnöllisistä syistä. Se ei tarkoita, että sairauden puhkeamiseen ei voisi itse vaikuttaa, tai että olisi tarpeen alistua geenien vaikutuksiin. Myös liikunnalliset ja aktiiviset ihmiset voivat sairaustua diabetekseen, eivätkä “hyvätkään geenit” suojaa jatkuvasti saatavilla olevien ylimääräisten kalorien vaaroilta. Diabeteksen kokonaisriskiä ei näe ihmisestä ulospäin, mutta tyypin 2 diabetes on ylipainon yleisin seuraus.
Diabetes on valtava taakka paitsi kansanterveydellisesti, niin myös merkittävä kuluerä kansantaloudellisesti. Diabeteksen hoito kustantaa vuodessa 2,5 miljardia euroa, josta hieman yli kolmannes johtuu diabeteksesta johtuvista lisäsairauksista, kuten sydän- ja verisuonitaudeista sekä jalkojen sairauksista. Ehkäisemällä ja hoitamalla tehokkaasti ja ajoissa kohonnutta verensokeria, säästetään paljon rahaa ja inhimillistä kärsimystä.
Mistä tyypin 2 diabetes johtuu?
Kakkostyypin diabeteksen tärkein alullepanija on vyötärölle ja sisäelimien ympärille kertyvä rasva. Ylimääräinen rasva aiheuttaa elimistölle aineenvaihdunnallisia ongelmia, eikä veressä oleva glukoosi eli verensokeri pääse enää tehokkaasti kohde-elimiin, kuten lihaksiin. Silloin puhutaan insuliiniresistenssistä, sillä sokeria kohdekudoksiin vievän insuliinin toiminta on vaikeutunut.
Ylimääräisen energiansaannin jatkaessa kasvuaan haima alkaa tuottaa enemmän insuliinia verensokerin käytön tehostamiseksi. Hyöty on väliaikainen, sillä ajan saatossa haiman insuliinia tuottavat solut alkavat väsyä, eivätkä tuota insuliinia tarpeeksi. Silloin ainoa keino saada verensokeri kohde-elimiin on käyttää insuliinihoitoa.
Ajanjakso koholla olevan verensokerin ja diabetesdiagnoosin välillä on pitkä – useita vuosia – joten kyse on elintapasairaudesta, joka antaa ihmiselle useita mahdollisuuksia pienentää diabeteksen riskiä ennen sairauden puhkeamista.
Mitä tyypin 2 diabetes aiheuttaa kehossa?
Korkea verensokeri aiheuttaa lyhyellä aikavälillä erilaisia oireita, kuten väsymystä ja lisääntynyttä janoa ja virtsaamistarvetta sekä vaikutuksia näkökyvyssä.
Pitkällä aikavälillä heikossa hoitotasapainossa oleva diabetes vaikuttaa lähes jokaiseen elimeen ja toimintaan elimistössä negatiivisesti. Hermosto, sydän- ja verisuonisto sekä munuaiset ovat kovia kärsijöitä diabeteksen jyllätessä elimistössä. Verenkiertojärjestelmän kärsiessä vaikutukset ovat väistämättömiä myös aivoihin. Ylipainoon liittyvä rasvamaksa voi diabeteksen puhkeamisen johdosta arpeuttaa maksaa ja johtaa jopa maksakirroosiin.
Tyypin 2 diabetesta ei voi tiivistää vain yhdenlaiseen taudinkuvaan, sillä kyseessä on monimutkainen aineenvaihdunnallinen ongelma. Perimästä, elintavoista ja ympäristöstä johtuvat syyt tekevät taudinkuvasta yksilöllisen. Siitä huolimatta samat muutokset elintavoissa toimivat kaikilla.
Diabeteksen ehkäisyn kulmakivet
Kuten edellä on todettu, niin kakkostyypin diabetes on elintapasairaus, jonka riskiä perimä voi suurentaa, mutta johon voi kaikissa tapauksissa vaikuttaa myös terveellisillä tai epäterveellisillä elämäntavoilla.
Kaikki toimenpiteet, jotka diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa ovat vaikuttavia, nojaavat seuraaviin muuttujiin:
- Painonhallinta
- Ruokavalio
- Liikunta
Tämän tietävät kaikki. Sen sijaan muutosten toteuttamisessa käytännössä tarvitaan paljon yksilöllisempää tukea ja ohjeistusta kuin perinteiset “liiku enemmän ja syö vähemmän”. Siksi elämäntapamuutos voi onnistua vain, jos ihminen on todella valmis työskentelemään terveyden ja paremman olotilan eteen.
Painonhallinta on tärkein keino estää diabetes
Nopea painonpudotus tiedetään tehokkaimmaksi tavaksi estää diabeteksen puhkeaminen merkittävästi ylipainoisilla ihmisillä. Siksi lihavuusleikkaus, ja siihen liitetty matalaenerginen dieetti ovat erityisen tehokkaita työkaluja.
On kuitenkin vaarallista toteuttaa nopea painonpudotus ilman ammattilaisen tukea, sillä nopeaan painonpudotustahtiin liittyy usein myös nopea painon takaisinkertyminen, mikä johtaa entistä hankalampaan tilanteeseen. Matalaenerginen dieetti on aina koostettava niin, että elimistön akuutit tarpeet esimerkiksi mineraalien ja muiden suojaravintoaineiden suhteen täyttyvät.
Ilahduttava tieto on, että jo muutaman kilon painonpudotus saa aikaan elimistön tervehtymistä. Painonlasku alkaa sieltä, missä se on eniten vaaraksi, eli sisäelimien ympäriltä. Usein painonpudotukseen liittyy myös aiempaa terveellisempi ruokavalio sekä liikunta-aktiivisuuden kasvaminen.
Ruokavalio vaikuttaa verensokeriarvoihin
Terveellisellä ruokavaliolla on useita hyötyjä diabeteksen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Syödyn ruoan energiasisältö vaikuttaa painoon, mutta ruoan laadulla on vaikutuksia muutenkin kuin painon kannalta:
- Runsaasti kovaa rasvaa ja nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio saa korkean verensokerin lisäksi aikaan matala-asteisen tulehdustilan, joka vahvistuu jokaisella heikkolaatuisella aterialla entisestään.
- Kun ravinto ei sisällä riittävästi elimistöä suojaavia tekijöitä, pääsevät niin kutsutut reaktiiviset happiradikaalit tekemään tuhojaan solujen energiatehtaissa eli mitokondrioissa sekä muualla soluissa.
- Tuhot eivät rajoitu soluihin, vaan verenkierto välittää sekä sydän- ja verenkiertojärjestelmään itseensä että esimerkiksi aivoihin. Myös suoliston bakteerikanta muuttuu merkittävästi, millä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia terveyteen.
Kuitupitoinen, pehmeitä rasvoja ja laadukkaita hiilihydraatteja sisältävä kasvispainotteinen ruokavalio nostaa verensokeria maltillisesti. Lisäksi elimistö saa kaipaamiaan antioksidantteja ja muita suojaravintoaineita, joiden avulla se voi tervehdyttää soluja ja suolistoa. Ruokavalio vaikuttaa siis verensokeriin paitsi akuutisti niin myös pitkällä aikavälillä.
Liikunta on monimuotoinen lääke
Liikunta toimii sekä ennaltaehkäisyssä että diabeteksen hoidossa osana edellä mainittuja elämäntapamuutoksia. Liikkumattomuus on itsenäinen riskitekijä, joka toimii moottorina matala-asteiselle tulehdukselle elimistössä. Liikunnan myötä eräänlaiset tulehduksen vastavaikuttajat aktivoituvat elimistössä parantaen insuliinin toimintaa ja verensokerin kuljetusta lihassoluihin.
Fyysinen aktiivisuus ja liikunnan harrastaminen voivat saada elimistössä liikkeelle aineita, joiden erittymiseen esimerkiksi pelkkä terveellinen ravitsemus ei riitä. Tällaisia “myokiineja” vapauttaa monenlainen liikunta, kuten kestävyysharjoittelu ja lihaskuntoharjoittelu.
Kaikki aktiivisuus päivän aikana on hyvästä, mutta keho kaipaa myös selvästi hengästyttävää ja lihasvoimaa haastavaa liikuntaa useita kertoja viikossa. Pitkän liikkumattomuusjakson jälkeen hengästyminen ja väsyminen ei välttämättä ole miellyttävää, mutta palkinto odottaa kunnon kohotessa jo muutaman viikon säännällisen harjoittelun jälkeen.
Hyvinvointi sisältää diabeteksen ehkäisyn avaimet
Terveys on enemmän kuin sairauksien puutetta – siksi sana hyvinvointi kuvaa sitä tilaa, jota useimmat meistä tavoittelevat arjessa. Hyvinvointiin liittyy oleellisesti se, että keho on terve, tai ainakin riittävän terve, jotta kaikki mieleiset asiat elämässä luonnistuvat.
Itselle sopiva kehonkoostumus, maukas ja terveellinen ravinto sekä liikunta ja liikkumiskyky ovat keskeisiä asioita hyvinvointia tavoiteltaessa. Samalla ne ovat erittäin tärkeitä asioita, joiden avulla tyypin 2 diabeteksen puhkeamista voidaan ehkäistä. Lisäksi ne toimivat yhtä lailla diabeteksen hoidon tukena.
Itse asiassa nykyään käytetään myös sanaa parantuminen kakkostyypin diabeteksen yhteydessä. Verensokeriarvot kohenevat nopeasti elämäntapamuutoksen myötä, ja pitkällä aikavälillä monet diabeteksen aikaansaamat muutokset ovat korjautuvia. Sairaus toki palaa nopeasti takaisin, jos elintavoista ei huolehdita.
Elintavoista aiheutuvat muutokset, jotka johtavat diabetekseen sairastumiseen, kestävät vuosia. Tavat ja tottumukset istuvat meissä syvällä, eikä niitä käännetä hetkessä. Vaikka muutosmatka tuntuisi ylivoimaiselta, niin älä vielä heitä pyyhettä kehään. Jokainen matka taittuu askel kerrallaan.
Olemme saaneet olla mukana lukuisissa onnistuneissa elämäntapamuutoksissa. Diabeteksen hoito ja ehkäisy ovat meille tärkeitä aiheita ammatillisesti – olemmehan sairaanhoitajia ja valmentajia. Ota rohkeasti yhteyttä, niin rakennetaan yhdessä sinun polkusi kohti hyvinvointia.