Onko diabeteksen ehkäisy yksilön vai yhteiskunnan vastuulla?

Toteutuuko terveydenhuollossa Käypähoitosuositusten mukainen voimavaralähtöinen tukeminen elämäntapamuutoksessa?

Kuinka onnistua muutoksessa?

– Muun muassa edellä mainittuja asioita pohditaan blogitekstissä.

Osallistu ihmeessä keskusteluun. 

Diabetes on nopeimmin yleistyviä sairauksia Suomessa ja maailmalla. Käypähoitosuosituksissa jo heti alkuun todetaan, että voimavaratekijät, elämänlaatu ja hoidon aiheuttamat kuormitukset tulee huomioida hoidossa. Mutta, miten tämä käytännössä toteutuu?

Onko sinulla kokemusta asiasta?

Minulla on tuntuma ja tieto, että valitettavasti hyvin usein voimavaratekijöitä ei juurikaaan huomioida.

Erityisen tärkeää olisi panostaa heihin, kenellä ei vielä ole diagnoosia sokeritaudista, mutta riski sokeritaudin eli diabeteksen puhkeamiselle on suurentunut.

Kriteerit diabeteksen esiasteille:

 • Jos plasman glukoosipitoisuuden paastoarvo eli paasto verensokeri on 6,1–6,9 mmol/l, 
 • Jos plasman glukoosipitoisuuden 2 tunnin arvo on 7,8 mmol/l–11,0 mmol/l

   Myös nopeasti liian alas laskeva verensokeri kertoo sokeriaineenvaihdunnan häiriöstä ja voi kertoa suurentuneesta diabeteksen riskistä.

   Onnistuneet elintapamuutokset puolittavat riskin diabeteksen puhkeamiseen. Mutta miten onnistua, kun tukea muutokseen on niin heikosti tarjolla? 

   Ennaltaehkäisy sysätään pitkälti yksilön vastuulle. On totta, että yksilön on otettava vastuu, kukaan muu ei voi tehdä muutoksia puolestasi, mutta kyllä yhteiskunnan on kannettava suurempi vastuu kuin se nyt kantaa. 

   Tarkoitan tällä vastuulla sitä, että tarjolla olisi muutaki apua kuin teoriatiedon ja syyllisyyden jakamista.

   Mitkä sitte ovat ne merkittävimmät elintavat joilla sokeritautiin sairastumisen riskiä voidaan vähentää:

   • Kuitujen lisääminen (täysjyvä, hedelmät, marjat, vihannekset)
   • Kovan rasvan korvaaminen pehmeällä rasvalla (tyydyttyneet rasvat vaihdetaan tyydyttymättömiin rasvoihin)
   • Säännöllinen liikunta
   • Suolaa ja alkoholia vain kohtuudella

   HUOM. Hiilihydraatteja ei siis tarvitse eikä kannata alkaa välttelemään vaan oleellista on kiinnittää niiden laatuun. Esimerkiksi, jos jätät leivän syönnin pois, on sinun hankala saada päivittäistä kuidun saantia riittävälle tasolle.

   Valitse leivästä vähäsuolainen ja vähintään 6g/100g kuitua sisältävä tuote.

   Kuidut tasaavat verensokeria tasaamalla ravinnon imeytymistä pidemmälle aikavälille. Lisäksi kuidut poistavat elimistöstä kolesterolia ja auttavat painonhallinnassa. Kuitupitoisen ruokavalion on todettu diabeteksen ehkäisyn lisäksi ehkäisevän sepelvaltimotautia ja  joidenkin syöpien syntymistä. Eli todellista super ruokaa.

   Kuidun saantisuositus on naisille vähintään 25g/ vrk ja miehille vähintään 35g/vrk.

   Jos haluat tehdä elämäntapamuutoksia sokeritaudin ehkäisemiseksi. Ota yksi, kaikista helpoin muutos ensimmäisenä työn alle. Tee tavoitteesta mahdollisimman konkreettinen

   Esimerkiksi: “lisään kuidun saantia”, on aivan liian iso ja ympäripyöreä tavoite. “Vaihdan vaaleat viljatuotteet täysjyvä versioihin”, on jo paljon konkreettisempi tavoite. Ja tulee siten todennäköisemmin toteutettua.

   Jos haluat muutosta. Mieti yksi konkreettinen asia, mitä alat tehdä kuidun saannin tai muun diabetesta ehkäisevän asian eteen. 

   Konkreettisista esimerkkejä kuidun lisäämiseen:

   1. Vaihdan vaalean pastan ja vaalean riisin täysjyvä pastaan (jos talous on tiukilla, valitse tumma pasta /riisi, tässä on jo hyvin kuituja vaaleaan vaihtoehtoon verrattuna, mutta ovat huomattavasti halvempia kuin täysjyvä vaihtoehdot) Jos maku ei miellytä, totuta makuaistia hiljalleen. Käytä 50/50 seoksia.
   2. Tarkistan, että leipä, murot ja myslit sisältää aina kuitua vähintään 6g/100g
   3. Huolehdin, että aina kun syön, syön jotain helppoa kasvista, marjaa tai hedelmää (tämä voi olla liian laaja tavoite, jos kasvisten käyttö on ollut hyvin vähäistä. Pilko tarvittaessa osiin esim. aloita siitä, että aina lounaalla ja päivällisellä on jotain värikästä.)

   → Kun konkreettinen tavoite on päätetty, suunnittele kuinka sen käytännössä toteutat. Eli näissä esimerkeissä se voisi olla kauppalistan tekeminen, jotta kotiin tulee hommattua sellaista ruokaa, joka tukee tavoitetta.

   Netissä on hyviä laskureita kuidun saannin arvioimiseksi, voit kirjoittaa hakusanaksi “kuitutesti”.

   Nyt keskityimme esimerkkien kautta pitkälti ruokavalioon ja siinä kuitujen lisäämiseen, mutta jatkossa blogitekstejä tulossa rasvojen ja liikunnan vaikutuksesta diabeteksen ehkäisyyn ja sen hoitoon.

   Vasta kun edellinen tavoite alkaa olla rutiininomaista, ota seuraava tavoite työn alle. Vain kestävällä tekemisellä on merkitystä. Jos rysäytät montaa tapaa kerralla uusiksi, on todennäköisempään, että parin kuukaden kuluttua vanhat tavat ovat hiipineet takaisin.

   Mitä vähemmän voimavaroja muutokseen on käytettävissä, sen pienempiä muutosten täytyy olla. Ja ensimmäiset tavoitteet voi kohdistua pelkästään voimavaratekijöihin.

   TEHTÄVÄ:

   Pohdi, mikä sinun elämässäsi lisää voimavaroja ja tuottaa iloa? 

   Pohdi tämän jälkeen jääkö tälle aikaa? 

   Mitkä taas ovat voimavaroja kuluttavia tekijöitä?

   Mitä voisit näille asioille tehdä?

   Jos kaipaat apua matkallesi muutokseen, ota rohkeasti yhteyttä. Me lupaamme olla tukenasi ammattitaidolla ja lämmöllä, sinun yksilölliset tarpeesi huomioiden.

   Kirjoittaja on Sairaanhoitaja/Ravintovalmentaja ja suorituskykyvalmentaja, jonka intohimona on löytää asiakkaille mieluisia tapoja syödä terveellisesti ja liikkua ilolla.

   Kommentoi

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

   Uutiskirje

   Liity maksuttomalle uutiskirjelistalle ja saat terveystietoa sähköpostiisi.

   Viimeisin

   Voisimmeko auttaa?
   Jätä meille yhteydenottopyyntö, niin soitamme sinulle pian.

   Maksuton konsultaatio

   Jätä yhteystietosi ja olemme sinuun pian yhteydessä maksuttoman konsultaatioajan sopimiseksi.

   Oman elämäsi staraksi?