Onko diabeteksen ehkäisy yksilön vai yhteiskunnan vastuulla?

Toteutuuko terveydenhuollossa diabeteksen Käypä hoito -suosituksen mukainen voimavaralähtöinen tukeminen elämäntapamuutoksessa?

Entä kuinka onnistua muutoksessa itse?

Muun muassa edellä mainittuja asioita pohditaan tässä blogitekstissä. Osallistu ihmeessä keskusteluun. 

Onko sinulla kokemusta asiasta?

Minulla on tuntuma ja tieto, että valitettavasti hyvin usein voimavaratekijöitä ei juurikaaan huomioida.

Erityisen tärkeää olisi panostaa heihin, kenellä ei vielä ole diagnoosia sokeritaudista, mutta riski sokeritaudin eli diabeteksen puhkeamiselle on suurentunut.

Kriteerit diabeteksen esiasteille:

  • Jos plasman glukoosipitoisuuden paastoarvo eli paasto verensokeri on 6,1–6,9 mmol/l, 
  • Jos plasman glukoosipitoisuuden 2 tunnin arvo on 7,8 mmol/l–11,0 mmol/l

Myös nopeasti liian alas laskeva verensokeri kertoo sokeriaineenvaihdunnan häiriöstä ja voi kertoa suurentuneesta diabeteksen riskistä.

Onnistuneet elintapamuutokset puolittavat riskin diabeteksen puhkeamiseen. Mutta miten onnistua, kun tukea muutokseen on niin heikosti tarjolla? 

Ennaltaehkäisy sysätään pitkälti yksilön vastuulle. On totta, että yksilön on otettava vastuu, kukaan muu ei voi tehdä muutoksia puolestasi, mutta kyllä yhteiskunnan on kannettava suurempi vastuu kuin se nyt kantaa. 

Tarkoitan tällä vastuulla sitä, että tarjolla olisi muutakin apua kuin teoriatiedon ja syyllisyyden jakamista.

Mitkä sitten ovat ne merkittävimmät elintavat, joilla sokeritautiin sairastumisen riskiä voidaan vähentää:

  • Kuitujen lisääminen (täysjyvä, hedelmät, marjat, vihannekset)
  • Kovan rasvan korvaaminen pehmeällä rasvalla (tyydyttyneet rasvat vaihdetaan tyydyttymättömiin rasvoihin)
  • Säännöllinen liikunta
  • Suolaa ja alkoholia vain kohtuudella

Jos haluat tehdä muutoksia elämäntavoissasi sokeritaudin ehkäisemiseksi, niin aloita yhdestä. Ota ensin kaikista helpoin muutos työn alle, ja tee tavoitteesta mahdollisimman konkreettinen. 

Esimerkiksi: “lisään kuidun saantia”, on iso ja ympäripyöreä tavoite. “Vaihdan vaaleat viljatuotteet täysjyvään”, on paljon konkreettisempi tavoite. Konkreettinen tavoite tulee todennäköisemmin toteutettua.

Jos janoat muutosta, niin mieti yksi konkreettinen asia, jonka teet kuidun saannin tai muun diabetesta ehkäisevän asian eteen. 

Konkreettisia esimerkkejä kuidun lisäämiseen:

  1. Vaihda vaalea pasta ja vaalea riisi täysjyväpastaan (jos talous on tiukilla, valitse tumma pasta /riisi, tässä on jo hyvin kuituja vaaleaan vaihtoehtoon verrattuna, mutta ovat huomattavasti halvempia kuin täysjyvävaihtoehdot). Jos maku ei miellytä, totuta makuaistia hiljalleen. Käytä 50/50 seoksia.
  2. Tarkista, että leipä, murot ja myslit sisältävät kuitua vähintään 6g/100g.
  3. Huolehdi, että syöt joka aterialla jotain helppoa kasvista, marjaa tai hedelmää (tämä voi olla liian laaja tavoite, jos kasvisten käyttö on ollut hyvin vähäistä -> pilko tarvittaessa osiin esim. huolehtimalla, että lounaalla ja päivällisellä on aina jotain värikästä).

→ Kun konkreettinen tavoite on päätetty, suunnittele kuinka sen käytännössä toteutat. Eli näissä esimerkeissä se voisi olla kauppalistan tekeminen, jotta kotiin tulee hommattua sellaista ruokaa, joka tukee tavoitetta.

Netissä on hyviä laskureita kuidun saannin arvioimiseksi, voit kirjoittaa hakusanaksi “kuitutesti”.

Kun edellinen tavoite alkaa olla rutiininomaista, ota seuraava tavoite työn alle. Vain kestävällä tekemisellä on merkitystä. Jos rysäytät montaa tapaa kerralla uusiksi, on todennäköisempää, että parin kuukauden kuluttua vanhat tavat ovat hiipineet takaisin.

Mitä vähemmän voimavaroja muutokseen on käytettävissä, sen pienempiä muutosten täytyy olla. Ensimmäiset tavoitteet voivat kohdistua pelkästään voimavaratekijöihin.

LUE LISÄÄ DIABETEKSEN EHKÄISYSTÄ

Jos kaipaat apua matkallesi muutokseen, ota rohkeasti yhteyttä. Me lupaamme olla tukenasi ammattitaidolla ja lämmöllä, sinun yksilölliset tarpeesi huomioiden.

Kirjoittaja on sairaanhoitaja / ravintovalmentaja ja suorituskykyvalmentaja, jonka intohimona on löytää asiakkaille mieluisia tapoja syödä terveellisesti ja liikkua ilolla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uutiskirje

Liity maksuttomalle uutiskirjelistalle ja saat terveystietoa sähköpostiisi.

Viimeisin

Voisimmeko auttaa?
Jätä meille yhteydenottopyyntö, niin soitamme sinulle pian.

Maksuton konsultaatio

Jätä yhteystietosi ja olemme sinuun pian yhteydessä maksuttoman konsultaatioajan sopimiseksi.