Uhkana säästöliekki- Kannattaako dieetti?

“Pienennä annoskokoa”

“Vältä hiilareita”

“Syö niin vähän että nippanappa pärjäät”

“Vedä spartalaisella mentaliteetilla”

Tällaisia kommentteja monet asiakkaistamme ovat kuulleet, kun he ovat tuskailleet painonhallintansa kanssa.

Liian vähäinen syöminen johtuu yleensä yleisestä ohjeesta painonhallintaan ja laihduttamiseen. Se kuuluu näin: “Syö vähemmän, liiku enemmän”.

Miksi se on huono ohje?

Pahimmillaan se johtaa säästöliekkiin, kuten asiakkaallamme Siirillä.

Kerromme tässä hänen tarinansa:

Siiri 26v oli aina kokenut itsensä liian isoksi. Todellisuudessa ylipainoa ei koskaan ole ollutkaan. Mutta, koska osa kavereista oli vielä hoikempia ja yhteiskunta ihannoi laihuutta, Siiri koki, että hän on väärän kokoinen. Hänen pituus oli 160cm ja paino 58kg.

Siiri oli teiniajoista saakka laihdutellut ja syönyt huonolla omallatunnolla. Ensimmäinen pidempi dieetti oli ennen hänen häitään. Siiri oli jostain kuullut, että kun syö vain 3 kertaa päivässä ja liikkuu paljon, laihtuu.

Siiri polki päivittäin 20km pyörällä, teki fyysistä työtä ja kävi sauvakävelyllä. Ateroita oli päivässä 3. Esimerkkiateriana Kevyt jugurtti + omena tai kaksi nakkia ja pakastevihanneksia. Paino tippui muutaman kilon.

Kilot pysyivät tiukalla tarkkailulla poissa, kunnes hän alkoi odottaa ensimmäistä lastaan. Lapsen syntymän jälkeen tärkeimpänä mielessä oli tietysti kilojen karistus. Paljon liikuntaa, kärpäsenkakan kokoisia aterioita, nälkäkiukkua ja päivittäistä vaakalla hyppäämistä. Imetys kulutti reilusti myös. Paino tippuikin hyvin, se meni alle 50kg. Sama kaikelle muulle hyvinvoinnille kunhan paino vaan ei nouse!

Toisen lapsen saannin jälkeen Siiri otti taas samat vanhat keinot käyttöön, mutta paino ei enää tippunut. Ei, vaikka söi niin vähän, ettei huimaukselta pystyssä meinannut pysyä.

Tässä kohtaa Siiri päätti lähteä hakemaan apua meiltä.

Mitä ohjasimme häntä tekemään dieettamisen sijaan?

Ensimmäiseksi käskimme hänen LISÄTÄ SYÖMISTÄ.

Siirillä oli luonnollisesti vaikeuksia uskoa, että hän voisi syödä ENEMMÄN lihomatta.

Luotto valmennukseen ylitti kuitenkin pelon. Siirin syömisiä alettiin lisäämään vähitellen hiilihydraatit edellä. Kohta Siirille alkoi ilmestyä nälän tunne, mitä hän ei pitkään aikaan ollut tuntenut. Siirin syöminen saatiin nostettua asteittain kulutuksen tasolle ja ylikin laskennallisen kulutuksen ilman lihomista.

Siirin kokonaisvaltainen hyvinvointi nousi aivan uudelle tasolle. Unet parani. Liikkumisen ilo tuli takaisin ja kehitystä alkoi tapahtua. Erityisen hyvältä hänestä tuntui perheeltä tullu palaute leppoisaksi muuttuneesta äitistä ja puolisosta. Enää Siiri ei laske kaloreita eikä ole dieteillä vaan syö nälän mukaan, säännöllisesti ja riittävästi.

Jos epäilet olevasi säästöliekillä, miten lähteä purkamaan ongelmaa?

Säästöliekki ei ole painosta tai iästä riippuvainen. Myös reilusti ylipainoinen ihminen voi olla aliravittu tai säästöliekillä

  • Lopeta laihduttaminen ja ruuan tarkka räknääminen
  • Hyväksy nykytilanteesi. Suuntaa tavoitteesi muuhun kuin painoosi. Esimerkiksi vain terveyteesi.
  • Ala nostamaan energiansaantiasi asteittain

Jos epäilet kärsiväsi säästöliekistä ja koet tarvitsevasi ammattilaisen apua sen ratkaisemiseen, tutustu täältä palveluihimme: Esimerkiksi Stara kurssimme ja sairaanhoitajan yksilölliset etäohjaukset on toimiva palvelu, kun haluat oppia syömään riittävästi jatkuvan dieettailun sijaan.

Riittävällä syömisellä turvaat elimistösi riittävän ravintoaineiden saannin ja terveytesi kiittää:)

Terveisin Sairaanhoitajat/valmentajat Janika ja Suvi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uutiskirje

Liity maksuttomalle uutiskirjelistalle ja saat terveystietoa sähköpostiisi.

Viimeisin

Voisimmeko auttaa?
Jätä meille yhteydenottopyyntö, niin soitamme sinulle pian.

Maksuton konsultaatio

Jätä yhteystietosi ja olemme sinuun pian yhteydessä maksuttoman konsultaatioajan sopimiseksi.

Oman elämäsi staraksi?