Menopaussi eli vaihdevuosien alkaminen on luonnollinen vaihe naisen elämässä, joka tapahtuu useimmiten 45-55 vuoden iässä. Se merkitsee kuukautisten loppumista ja hedelmällisyyden hiipumista. Menopaussiin liittyy monia fyysisiä ja emotionaalisia muutoksia, jotka vaikuttavat naisen terveyteen ja hyvinvointiin. Itsestä huolehtiminen tässä elämänvaiheessa on suotavaa – ajankohta onkin sopiva omaan terveyteen ja hyvinvointiin satsaamiselle.
Miten vaihdevuodet vaikuttavat kehoon?
Menopaussiin liittyy hormonaalisia muutoksia, erityisesti estrogeenin tuotannon vähenemistä. Tämä voi aiheuttaa erilaisia fyysisiä ja emotionaalisia oireita. Jokaisen ihmisen kokemus on yksilöllinen, joten vaihdevuosien ei voi todeta aina aiheuttavan samoja oireita. Vaikka muutokset ovat luonnollisia, niin niitä kannattaa hoitaa, mikäli vaikutukset ulottuvat omaan terveyteen ja jaksamiseen.
Fyysiset muutokset, joita voi esiintyä menopaussin aikana, ovat esimerkiksi kuumat aallot, hikoilu, unihäiriöt, virtsankarkailu, nivel- ja lihaskivut sekä painonnousu. Tunne-elämän muutokset voivat ilmetä mielialan vaihteluina, ärtyneisyytenä, ahdistuksena ja masennuksena. Oireiden voimakkuus voi vaihdella, ja erityisesti mielialaan vaikuttavat myös kaikki muut elämän kuormitustekijät.
Postmenopaussi – uuteen arkeen sopeutumista
Postmenopaussi on ajanjakso menopaussin jälkeen. Tänä aikana hormonitasot ovat vakiintuneet ja keho sopeutuu uuteen tilanteeseen. Estrogeenituotannon vähäisyys voi kuitenkin vaikuttaa joihinkin terveysriskeihin, kuten osteoporoosin ja sydän- ja verisuonitautien riskeihin. Ajankohta on otollinen oman terveyden vaalimiselle.
Viimeistään vaihdevuosien aikana on hyvä opetella käymään säännöllisesti terveystarkastuksissa ja seulonnoissa, esimerkiksi mammografiassa ja luuntiheysmittauksessa. Näin voi tunnistaa mahdolliset terveysongelmat varhaisessa vaiheessa ja niiden tehokas hoito mahdollistuu.
Ruokavalion rooli menopaussissa
Ruokavalio on tärkeä osa terveellistä elämäntapaa. Menopaussi voi vaikuttaa naisen aineenvaihduntaan ja painoon, joten on suositeltavaa kiinnittää huomiota ruokavalioon kokonaisterveyden ja painonhallinnan tukena.
Menopaussin aikana naisen ravitsemukselliset tarpeet korostuvat. On tärkeää saada riittävästi kalsiumia ja D-vitamiinia luuston terveyden ylläpitämiseksi. Hyvät kalsiumin lähteet ovat maitotuotteet, vihreät vihannekset ja pähkinät. D-vitamiinia voi saada auringosta tai ravintolisistä.
Monipuolinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti hedelmiä, vihanneksia, täysjyväviljaa ja vähärasvaista proteiinia, on terveyden peruspilari. Elimistön ollessa muutoksen aiheuttaman kuormituksen alla, voi olla järkevää välttää sokeripitoisia ja rasvaisia ruokia sekä alkoholia ja kofeiinia, jotka voivat pahentaa menopaussin oireita.
Liikunta vaihdevuosien aikana ja jälkeen
Säännöllinen liikunta edistää jaksamista ja pienentää riskiä sairastua erilaisiin elintapasairauksiin. Vaihdevuosien aikana voi olla hyvä tarkastella uudelleen suhdetta omaan kehoon ja liikkumiseen. Ajankohta voi olla otollinen esimerkiksi uusien liikuntaharrastusten löytämiseen.
Liikunta auttaa myös hallitsemaan painoa, vahvistamaan luita, parantamaan mielialaa ja lievittämään muita yleisiä menopaussin oireita. Oleellista on löytää itselle sopivat liikuntamuodot, joiden parissa liikkuminen ei tunnu pakolliselta toiminnalta, vaan mukavalta ja omaa kehoa kunnioittavalta tekemiseltä.
Aerobinen liikunta, kuten kävely, pyöräily ja uinti, on erityisen hyödyllistä sydämen terveydelle ja painonhallinnalle. Voimaharjoittelu, kuten painojen nostaminen tai kehonpainolla tehtävät harjoitukset, auttaa vahvistamaan luita ja lihaksia. Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta on paras yhdistää molempia harjoitusmuotoja omaan arkeen sopivasti.
Liikunnan ei tarvitse olla rankkaa tai pitkäkestoista, vaan jo lyhyet päivittäiset kävelylenkit tai voimaharjoitukset tuovat hyötyjä. Etenkin, jos et ole aiemmin harrastanut liikuntaa, niin jo kymmenen minuutin kävely ulkona ja muutama sarja kyykkyjä tuolille sisällä tuottavat tulosta.
Vaihdevuosien vaikutus uneen
Menopaussi voi vaikuttaa unen laatuun ja aiheuttaa unihäiriöitä, kuten vaikeuksia nukahtaa tai pysyä unessa. Unen laadun heikkeneminen vaikuttaa negatiivisesti terveyteen ja hyvinvointiin sekä yleiseen olotilaan ja jaksamiseen.
Hyvän unen saavuttaminen aloitetaan tarkastelemalla unihygieniaa. Tähän kuuluu säännöllinen nukkumaanmeno- ja heräämisajankohta, rauhoittavien rutiinien noudattaminen ennen nukkumaanmenoa, mukavan sängyn ja tyynyn käyttö sekä makuuhuoneen viileänä ja pimeänä pitäminen
Jos unihäiriöt jatkuvat tai ovat vaikeita, on hyvä keskustella asiasta lääkärin kanssa. Joissakin tapauksissa lääkitys tai muut hoidot voivat olla tarpeen unen laadun parantamiseksi. Lääkitys on aina väliaikainen ratkaisu, jota on hyvä täydentää esimerkiksi stressiä purkavalla keskusteluavulla.
Stressinhallintaa menopaussin aikana
Vaihdevuodet itsessään voivat aiheuttaa stressiä ja ahdistusta naiselle. Täydennettynä hormonaalisilla muutoksilla on selvää, että mieliala on koetuksella ja stressinsietokyky voi alentua.
Kenties on aika etsiä uudenlaisia stressinhallintakeinoja sekä mahdollisuuksia rentoutumiseen ja rauhoittumiseen. On aika ottaa enemmän aikaa itselle.
Stressinhallintatekniikat, kuten meditaatio, syvä hengitys ja jooga, voivat auttaa lievittämään stressiä ja edistämään rentoutumista. Sitäkin tärkeämpää on tehdä asioita, jotka tuovat itselle iloa ja rentoutumista. Se voi olla lukeminen, kävely luonnossa tai erilaisista kauneus- ja hyvinvointihoidoista nauttiminen.
Itsestä huolehtiminen ja rentoutuminen ovat tärkeitä asioita menopaussin aikana. Itselleen kannattaa antaa lupa levätä ja tehdä asioita, jotka tuovat iloa ja hyvinvointia tässä ja nyt.
Hormonikorvaushoito vaihdevuosioireiden tueksi
Hormonikorvaushoito on yksi vaihtoehto menopaussin oireiden hallitsemiseksi. Se voi auttaa lievittämään kuumia aaltoja, unihäiriöitä ja emättimen kuivuutta. Tärkeimmät vaikutukset tulevat esiin hyvin nopeasti hoidon aloittamisen jälkeen.
Estrogeenihoitoa ei ole syytä jatkaa tarpeettoman pitkään – vain haittaavien oireiden keston ajan. Samalla on hyvä opetella muita, tässäkin artikkelissa mainittuja, tapoja huolehtia itsestä, omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta.
Hormonikorvaushoidolla on myös riskejä, kuten rintasyövän, aivoverenkiertohäiriöiden ja veritulppien riskin lisääntyminen. Toisaalta se voi suojata esimerkiksi osteoporoottisilta murtumilta. On parasta keskustella lääkärin kanssa hormonikorvaushoidon hyödyistä ja riskeistä sekä omasta terveydentilanteesta ennen päätöksen tekemistä.
Vaihdevuodet ovat uuden ajan alku
Menopaussi eli vaihdevuodet ovat luonnollinen osa naisen elämää, joka voi aiheuttaa erilaisia fyysisiä ja tunne-elämän muutoksia. Jokainen kokee tämän elämänvaiheen ja oireet omalla tavallaan, ja jokaiselle on olemassa sekä oireita helpottavia että yleistä hyvinvointia tukevia vaihtoehtoja niin lääkkeellisesti kuin lääkkeettömästikin.
Hyvä ravitsemus, säännöllinen liikunta, riittävä uni, stressinhallinta ja terveelliset elämäntavat voivat auttaa hallitsemaan menopaussin oireita ja pitävät yllä terveyttä ja hyvinvointia. Läheisten tuen ja lääketieteellisen tuen lisäksi esimerkiksi terveysvalmennus on hyvä keino pureutua oman kehon ja elämäntilanteen haasteisiin.
Menopaussi ja sen jälkeinen aika tuo kokonaan uuden vaiheen elämään, mikä voi tarjota mahdollisuuden keskittyä omaan hyvinvointiin uudella tavalla. Vaihdevuosien tuomien muutosten hyväksyminen ja ajankohdan hyödyntäminen auttavat nauttimaan terveestä ja onnellisesta elämästä menopaussin jälkeen pitkälle tulevaisuuteen.