Stressi ja keinoja stressinhallintaan- Firstbeatlife

Stressillä tarkoitetaan tilannetta, jossa ihmiseen kohdistuu niin paljon haasteita ja vaatimuksia, että sopeutumiseen käytettävissä olevat voimavarat ovat hyvin tiukoilla tai ylittyvät. Maailmassa on nyt niin paljon muuttuvia asioita, joihin et pysty itse vaikuttamaan; korona, Ukrainan sota, sähkön ja ruoanhinnan nousu jne jne. Siihen päälle muut arjen tuomat haasteet, terveysongelmat, taloudelliset haasteet ja muutokset ja paine työssä, ihmissuhdehaasteet. Eipä ole kumma jos pinna alkaa kiristyä ja kupoli läikkyä pikkuhiljaa yli. Somen tuomaa tietotulvaa ja informaatioähkyä unohtamatta!

“Eivät asiat sinänsä vaivaa meitä, vaan meidän käsityksemme niistä.”Filosofi Epiktetos

Voit siis onneksi itse sentään vaikuttaa siihen, kuinka ympärillä tapahtuviin asioihin suhtaudut. Jos uutisten ja somen seuraamisesta seuraa pahaa oloa, voit valita minkä verran haluat sill itseä altistaa.

Kaikki stressi ei ole haitallista. Keskeistä on, onko stressi tilapäistä vai jatkuvaa. Yleensä ihminen kestää paremmin tilapäisesti kestävää stressiä. Lyhytaikainen stressi ei myöskään aiheuta ongelmia yleensä, toisin kuin pitkäaikainen stressi. Pitkittynyt stressi vaimentaa kilpirauhasen hormonintuotantoa, vähentää insuliiniherkkyyttä, lisää kortisolipitoisuutta ja myötävaikuttaa metabolisen oireyhtymän kehittymiseen (Björntorp 1997). Stressaantuneen ihmisen painonhallinta on vaikeutunut. Sukupuolihormonien, kuten testosteronin ja naishormonien tai prolaktiinin tasapaino häiriintyy ylikuormitustiloissa (Rabin ym. 1988).

Stressin oireet

Itse stressikokemus on psykologinen, mutta sen monet vaikutukset on fysiologisia. Ihmisen oma kokemus ja arvio on olennaista. Fyysisisiä stressin oireita ovat esim. huimaus, pääkipu, sydämen tykytys, pahoinvointi, vatsavaivat, tihentynyt virtsaamisentarve, hikoilu, flunssakierre ja selkävaivat. Psyykkisiä oireita ovat jännittyneisyys, ärtymys, agressiot, levottomuus, ahdistuneisuus, masentuneisuus, muistiongelmat, vaikeus tehdä päätöksiä ja unen häiriöt. Stressissä keho menee taistele tai pakene tilaan. Jos tila pitkittyneessä stressissä jää päälle, seuraa terveysongelmia. Tärknä huomiona; Ihminen on niin psykofyysinen kokonaisuus, että on uskomatonta, kuinka paljon fyysiset oireet vaikuttavat psyykkiseen jaksamiseen, pystyvyyden tunteeseen ja siihen millaisena ihminen itsensä kokee. Sama toisinpäin, jos on paljon psyykkisiä haasteita, ne voivat vaikuttaa kokonaisvaltaisesti koko kehoon, liikkumiseen, syömiseen, kehonkäyttämiseen jne.

Asiakastilanteissa tämä psykofyysisyys näkyy erityisesti pidemmissä valmennussuhteissa. Asiakas saattaa tulla valmennukseen lievästi ahdistuneena, epävarmana, monien terveyshaasteiden vyyhti harteillaan. Kun asioita käydään läpi kokonaisvaltaisesti pikkuhiljaa valmennuksessa, niin taakka kevenee. Nukkuminen paranee, mieliaa piristyy, löydetään sopivia liikkumismuotoja. Keho ja mieli vahvistuu ja sen myötä itsevarmuus kasvaa. Löydetään jokaiselle Itselle sopivia ravitsemusratkaisuja arkeen.

Fysiologista faktaa valmennuksissa antaa firstbeatlife, josta alempana lisää. Parhaimmillaan valmennussuhteet jatkuvat useiden kuukausien tai vuosien ajan. Tärkeintä on, että asiakas saa hyvinvoinnin osa- alueet ja terveyshaasteet hallintaan.

Stressiä voi oppia hallitsemaan

Puhu asioista läheisten tai ammattilaisen kanssa. On hyvä miettiä yhdessä jonkun kanssa, mitä asioille voi tehdä. Yksin asiat näkee usein mustavalkoisena. Toisen näkemykset auttaa näkemään vaihtoehtoja, joille itse sokeutuu.

Lataa akkuja! Rankoissa tilanteissa oma hyvinvointi ja kivat asiat usein unohtuu. Listaa itsellesi asioita, joista sinulle tulee hyvä olo ja mieli. Poimi listasta pieniä asioita päivittäin

Säännöllinen liikunta auttaa sietämään stressiä, lievittää ahdistuneisuutta ja sen kautta elämänhallinnan tunne ja itsetunto vahvistuu.Tärkeää on, että liikkumismuoto on sinulle mielekästä;ulkoilua, hiihtoa, uintia, kuntosalia, tanssia, joogaa..Rohkeasti vain eri lajeja kokeilemaan.

Hengitys- Tätä ei voi liikaa korostaa. Palaa omaan rauhalliseen hengitysrytmiin kiireisenkin päivän lomassa. Hengitä rauhassa nenän kautta sisään, suun kautta ulos, toista 3-5 kertaa. Hengitysharjoitukset auttaa parasympaattista hermostoa aktivoitumaan ja stressitasot laskee.

Vietä aikaa sellaisten ihmisten ja läheisten kanssa joiden kanssa sinun on helppo ja hyvä olla. Ihmissuhteiden tarkoitus ei ole jatkuvasti tarkoitus imeä kaikkia mehuja. Jos näin käy toistamiseen, pysähdy pohtimaan omia rajojasi. Hyvät ihmissuhteet antaa enempi kuin ottaa. Muista stressaavissakin elämäntilanteissa etsiä aikaa näille ihmissuhteille.

Monipuolinen ja värikäs, sinulle sopiva ravitsemus- Muista syödä 5-6 ateriaa päivässä. Se auttaa jaksamaan

Oma asenne ja optimismi- Pyri näkemään asioissa valoisat puolet ja löytämään ongelmiin ratkaisuja. Jos se on yksin vaikeaa, pyydä apua.

Tässäpä nyt listaa, jota voisin jatkaa ja jatkaa, mutta vielä mieluummin voisin keskustella juuri sinun tilanteestasi esimerkiks firstbeatpalautteiden yhteydessä.

Firstbeatlife stressinhallinnan apuna

Firstbeat Life on henkilökohtainen terveys- ja hyvinvointipalvelu, joka avaa erittäin tarkasti omaa stressin, palautumisen, unen ja liikunnan tilannettasi. Palvelu auttaa ymmärtämään, miten parhaiten edistät kehon ja mielen hyvinvointia juuri sinulle sopivalla tavalla sekä löydät tasapainon kuormituksen ja levon välillä.

Mitä palvelu sisältää:

Luotettava mittalaite erittäin tarkkaan sykevaihtelu- ja liikemittaukseen. Mittalaite on pieni, kuvassa alla. Kiinnitetään kahdella elektrodilla, toinen oikealle solisluun alle ja toinen vasemman kylkikaaren alle. Ensimmäinen mittaus kestää 3 vrk:tta. Suihkun ajaksi mittalaite tulee ottaa pois, mutta muuten voit toimia laitteen kanssa normaalisti.

Firstbeat Life -sovellus puhelimessa tarjoaa tietoa stressistä, palautumisesta, unesta ja liikunnasta sekä yksilöllistä ohjausta tulosten perusteella.

Henkilökohtainen valmennus antaa lisätukea ja motivaatiota. Sairaanhoidollisissa haasteissa kirjaukset kantaan.

Usein kysytään, miten firstbeatlife eroaa muista markkinoilla olevisa älykelloista ja sormuksista yms.

Firstbeat Life on terveys- ja hyvinvointiratkaisu, joka edistää jokaisen käyttäjän omaa hyvinvointia ja terveellisiä elintapoja. Laite ei ole käytössä jatkuvasti, jolloin seuranta sopii myös heille, keillä eri laitteet saa aikaa suorituspaineita.

Firstbeat Life nojaa yli kahden vuosikymmenen tieteelliseen tutkimus- ja kehitystyöhön, laajamittaiseen asiakaskokemukseen ja yli miljoonan analysoidun mittausvuorokauden tietokantaan, mikä tekee siitä markkinoiden edistyneimmän teknologian stressin ja palautumisen hallintaan.

Palveluun kuuluvan henkilökohtaisen mittalaitteen ja mobiilisovelluksen avulla jokainen käyttäjä voi seurata säännöllisesti hyvinvointiaan ja oivaltaa erilaisia tapoja oman terveytensä edistämiseen. Firstbeat Life antaa käyttäjälleen EKG-pohjaiseen sykevälivaihtelun mittaukseen perustuvaa tietoa niin stressistä, palautumisesta, unesta kuin fyysisestä aktiivisuudestakin ja tukee näin tasapainoista, kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Oikeastaan Firstbeat Life onkin ihan omassa kategoriassaan kuluttajatuotteiden ja lääketieteellisten laitteiden välissä. Se tarjoaa hyvin tarkkaa ja luotettavaa tietoa, joka perustuu 1–5 vuorokauden mittauksiin ja käyttäjän henkilökohtaiseen päiväkirjaan. Pelkän mittausdatan sijaan Firstbeat Life auttaa ymmärtämään yhteyden kehon reaktioiden ja päivän tapahtumien välillä sekä antaa henkilökohtaisia suosituksia, mikä auttaa tekemään omaa hyvinvointia tukevia päätöksiä jo ennalta.

Firstbeat Life -palvelun Bodyguard 3 -mittalaite tallentaa R-R-intervallit eli peräkkäisten sydämenlyöntien väliset ajat 1 millisekunnin tarkkuudella. Laitetta on testattu suhteessa kliiniseen EKG:hen ja huomattu, että laboratorio-olosuhteissa Bodyguard 3:n tarkkuus on 1-2 ms, myös liikunnan (esim. kävely tai juoksu) aikana. Tämä on verrattavissa kliinisen EKG:n tarkkuuteen.

Työnantajana voit hankkia Firstbeat Life -palvelun kaikille työntekijöillesi tai vain tietyille tiimeille tai ryhmille. Toki, mitä useampi työntekijä käyttää palvelua, sitä todellisemman kuvan henkilöstönne hyvinvoinnista saatte ja sitä paremmin voitte paremmin johtaa työkykyä tiedolla. Yritys- ja ryhmätason data auttaa tunnistamaan mahdolliset riskit ennalta ja kohdistamaan toimenpiteet oikein.

Miten usein Firstbeat Life -mittauksia kannattaisi tehdä? Kerran viikossa, kerran kuussa vai miten?

Tämä on ihan sinun päätettävissäsi. Mutta suosittelemme tekemään mittauksia elämän eri tilanteissa, jota opit huomaamaan kuinka kehosi reagoi. Esim ensimmäistä mittausta suosittelemme tekemään siten, että mittaus alkaa tai loppuu vapaapäivään. Näin näet, kuinka palaudut työn tuomasta kuormituksesta. Flunssan jälkeen mittaus auttaa huomaamaan, kuinka alat palautua sairastelun tuomasta rasituksesta. Mittaustuloksista usein huomaa, kun on saatettu tehdä mittaus vähän ennen sairastumista ja keho käy jo silloin omituisella tavalla kierroksilla. Selitys löytyy muutaman päivän päästä kun flunssa alkaa. Toki, mitä useammin mittaat, sitä enemmän sinun on mahdollista oppia itsestäsi ja oman hyvinvointisi muutoksista. Jos teet mittauksen esimerkiksi kerran kuukaudessa, saat jo varsin kattavan kuvan hyvinvoinnistasi.

Enemmin kuin tietyin väliajoin, monet tykkäävät tehdä mittauksia erilaisten elämäntilanteiden ja tapahtumien pohjalta; tämä auttaa näkemään, miten oma keho reagoi esimeriksi kiireiseen työvaiheeseen tai lomamatkaan. Oikeaa hetkeä mittausjaksolle ei siis kannata odottaa. Firstbeatlife on suositeltu nimenomaan oppimaan omasta kehosta enemmän. Parhainta on kuulla asiakkaiden oivalluksia mittauksen jälkeen; miten vähällä kuitenkin voi saada terveysliikuntasuositukset täyttymään tai kuinka suuri merkitys palauttavilla pienillä tauoilla on yöuneen tai mikä on sopiva määrä liikuntaa sen hetkiseen arjen kuormitukseen.

Näkeekö mittaustulokset reaaliajassa vai mittauksen jälkeen?

Näet tuloksesi Firstbeat Life -sovelluksessa sekä mittauksen aikana reaaliaikaisesta kuvaajasta sekä vielä kattavammin analyysista mittausjakson päätyttyä.

Firstbeat Life reaaliaikainen data

Reaaliajassa muodostuvien tulosten avulla voit seurata stressiä, palautumista, unta ja fyysistä aktiivisuuttasi jo mittauspäivinä. Näin voit esimerkiksi reagoida liialliseen stressiin välittömästi, ja rakentaa päiväsi voimavarojesi mukaan. Kannustamme kuitenkin katsomaan reaaliaikaisia tietojasi vain esimerkiksi muutaman kerran päivässä, jotta voit elää mittauksen ajan normaalia arkea ilman jatkuvan seuraamisen vaikutusta.

Mittauksen jälkeen näet vielä syvällisemmän tulosten analysoinnin Firstbeat Life -sovelluksessa. Koko mittausjakson tietojen analyysin myötä tuloksesi voi vielä tarkentua. Tämä on todennäköistä etenkin tehdessäsi ensimmäistä mittausta, sillä data tarkentuu jatkuvasti mitä enemmän mittaat ja analytiikka oppii kehostasi lisää.

Lopullisessa yhteenvedossa näet eri osa-alueiden (stressi ja palautuminen, uni ja liikunta) vuorokausikohtaiset pisteet, kuntotasotuloksen, kehon voimavarojen tilanteen sekä tulosten vertailun viitearvoihin ja suosituksiin. Niiden pohjalta saat myös videosuosituksia ja voit tehdä konkreettisia stressin ja palautumisen hallintaa sekä terveyttä tukevia muutoksia.

Pääset ostamaan oman kolmen kuukauden mittausjakson täältä. Jos haluat kysyä jotain tai tilata oman mittalaitteen, laita täältä viestiä, vastaamme pian:)

Artikkelissa lähteenä käytetty mm terveyskirjastoa ja firstbeat omaa sivuostoa

Janika Maunula on sairaanhoitaja ja psyykkinen valmentaja, jolle kiireetön kohtaaminen ja keskustelu ovat voimavaroja työssä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uutiskirje

Liity maksuttomalle uutiskirjelistalle ja saat terveystietoa sähköpostiisi.

Viimeisin

Voisimmeko auttaa?
Jätä meille yhteydenottopyyntö, niin soitamme sinulle pian.

Maksuton konsultaatio

Jätä yhteystietosi ja olemme sinuun pian yhteydessä maksuttoman konsultaatioajan sopimiseksi.